Rota Virüsü Aşısı Yaptırmak Ya Da Yaptırmamak İşte Bütün Mesele Bu

Bu yazımda sizlere “Rota virüsü” aşısının ülkemizdeki yerini, kullanım sıklığını ve perde arkasını anlatacağım.

Öncelikle biz bu aşıyı oğlumuza yaptırmadık maalesef. Neden maalesef diyorum çünkü oğlum Doruk Kartal çok sık ishal, kusma problemi yaşayan bir çocuk oldu. Şuan 4 buçuk yaşında. 42 aylık olduktan sonra kreşe(anaokuluna) gitmesinin de bunda etkisi oldu tabii. Takip edenler biliyor, geçtiğimiz günlerde Doruk yine ishal, kusma oldu ve dışkı tahlili sonucunda Rota virüsü pozitif çıktı. O an Rota aşısını yaptırmadığımıza o kadar pişman oldum ki sinirimden ağlayacaktım.

Peki neden yaptırmadık biz bu Rota virüsü aşısını? Çok sevdiğimiz, iyi hekim olduğunu bildiğimiz, güvendiğimiz bir çocuk doktoru var oğlumun. Doruğun bütün aşılarını yapan, bahsi geçen doktorumuz, Rota virüsü aşısının yan etkileri olduğunu, kendi 3 çocuğuna da yapmadığını söyledi. Bunu duyduktan sonra internette de araştırdım. Rota aşısını yaptırmış olanların olumsuz yorumlarıyla karşılaştım. Eşimle aldığımız ortak karar sonucu yan etkilerinden bu kadar çok söz edilen bir aşıyı çocuğumuza yaptırmak istemedik.

Nedir bu Rota virüsü hastalığı, nasıl bulaşır, korunma yöntemleri, tedavisi nedir?

Belirtileri;

*Tekrarlayan ishal, kusma, ateş varsa

Teşhis;

*Belirtiler ve hastanın kaka testi sonucuyla teşhis ediliyor.

Tedavi;

*Ağız yoluyla sıvı kaybını gideren, eczanelerde satılan mineralli tozlar, içecekler tüketilmelidir. Az az, sık sık duru su içilmelidir. Bizim oğlumuz gibi ağızdan alınan bu sıvı ilaçları içmemek için direnenlere de kaybettiği tuzu,  şekeri, suyu yerine koymak adına serum takılmalıdır.

Korunma yöntemi;

*Aşılama

Ne kadar hijyene önem verilirse verilsin bu hastalığın hapşırma yoluyla bile havadan bulaşma durumu varmış. Bu mikrobu da tanımayan vücutlar daha çok etkileniyor tabii.

Bence mutlaka Rota virüsü aşısını yaptırın çocuklarınıza çünkü gerçekten çok hırpalayıcı bir hastalık. Oğlum Doruk, hiç oturmayan, az uyuyan, çok hareketli bir çocuktur. Bu Rota virüsü hastalığı süresince oyuncaklarıyla bile oynayamadı, yemek yemek istemedi. İki kilo verdi ve hiç olmadığı kadar halsiz oldu. Benim yerinde duramayan  yavrum, yattığı yerden kalkmadı. Gündüz uykusunu bırakalı çok olmasına rağmen bu hastalık yüzünden günde 2 defa 1-2 saatlik gündüz uykusuna yattı. İlaçlarını içmediği içinde 1 hafta boyunca her gün serum taktırmaya gittik hastaneye. Neyse ki iyileşti çok şükür.

Bu aşı 3 doz şeklinde yapılıyor. Bebeğinizin 2. , 4. ve 6. Aylarında . Biz geç kaldık, siz geç kalmayın. Çocuğunuz 32 haftalık olana kadar yaptırmanız gerekiyor. Sonrasında yapılamıyor. Ücretli bir aşı ama aşılama yapılmayıp, bu hastalığa yakalanılırsa serum ve ilaçlara çok daha fazla miktarlar ödüyorsunuz.

Sağlık bakanlığı değil, Maliye bakanlığı ilgileniyormuş aşı ödemeleriyle. Rota virüsü aşısı pahalı diye ödemeyi kabul etmemiş Maliye bakanlığı. Bu yüzden ücretlendiriliyor bu aşı diğer birkaç aşı gibi. Aslında bu konuda bir düzenleme yapılmalı çünkü çok önemli bir aşı, yaygınlaştırılmalı. Küçük yaştaki çocuklarda ölümlere bile yol açabilen bu hastalığın aşısı diğer ana aşılardan ayrılmamalı.

Bu aşıyı yaptırmamış olmanın pişmanlığını yaşadığım ve yavrumun bu hastalıkla karşı karşıya kaldığında ne kadar yıprandığını gördüğüm için bunları sizinle paylaşmak istedim. Biz serumlar, sevgi, ilgi sayesinde atlattık ama çok üzülerek tecrübe ettik bu hastalığı. Şuan yaşayan başka bir aile varsa, dirayet, sabır ve acil şifalar diliyorum.

Çocuk bekleyen ve yeni doğan bebeği olan annelere tavsiyem; mutlaka Rota virüsü aşısını da yaptırın. Sonradan bizim gibi pişmanlık yaşamazsınız. Erken bebeklik döneminde korkulduğu kadar yan etkisi de yokmuş. Ülkemizde artık civa içermiyor aşılar. Hepsinin yan etkisi de hemen hemen aynıymış.

Unutmayın, Aşı korur.  Korkmayın, korkutmayın lütfen aşı yaptırın.

Sevgiyle, bilgiyle, hoşça kalın…